Ga naar de hoofdinhoud
< Alle event services

CO2 compensatie

Om de impact van je event of vergadering op het milieu te verkleinen, bieden we aan om de CO2 uitstoot te compenseren. Hier betaal je gewoon zelf voor, het enige dat wij doen is het makkelijk maken voor je. De vuistregel die we op dit moment aanhouden is €1 per persoon per event. Dit doneren we aan het eind van elk kwartaal aan Trees for All of Urban Reef; de keuze is aan jou. 

Meer info

Doneren: Trees for All of Urban Reef

Momenteel doneren we aan het eind van elk kwartaal het volledige bedrag uit het CO2 potje. Hierbij heb jij de keuze tussen Trees for All en Urban Reef. Zoals gezegd wordt het volledige bedrag dat binnenkomt aan CO2 compensatie en gedoneerd.

Trees for All
Stichting Trees for All plant bossen en bomen in Nederland en in het buitenland. Trees for All heeft een duidelijk aanbod in CO2 compensatie, met een duidelijk bedrag per ton CO2. Momenteel is dit €16 per t CO2, wat neerkomt op €0,58 per persoon per event of vergadering.

Urban Reef
Een alternatieve aanpak waar je voor kunt kiezen wordt geboden door een van de startups in het Innovation Dock op de RDM, namelijk Urban Reef. Urban Reef werkt aan vergroening van steden door middel van het 3D printen van objecten, kunstwerken en delen van gebouwen en infrastructuur. Urban Reef heeft op dit moment nog geen duidelijke propositie op het gebied van CO2 compensatie. Daarom houden we hetzelfde bedrag van €1 per bezoeker aan, wat rechtstreeks wordt doorgegeven aan Urban Reef.

€1, hoe hebben we dat berekend?

We hebben een berekening gemaakt van de uitstoot op basis van een gemiddeld event of vergadering voor 50 personen: 1,8 ton CO2. Dit hebben we gedeeld door 50 om de uitstoot per persoon te berekenen, namelijk 0,035t CO2. Dit is opgebouwd uit 87% vervoer naar de locatie, 9% catering, 3% energie en 1% materialen, transport en afval.

De kosten voor projecten voor het compenseren van CO2 liggen gemiddeld rond de €10 tot €50 per t CO2. Met 0,035t CO2 per persoon kom je dan uit tussen de €0,35 en €1,75. Wij pakken hierin een duidelijke middenweg en komen dan uit op €1 per persoon per event. Voel je vrij om het aan te geven als je liever een hoger of een lager tarief wilt hanteren.

De onvermijdelijke disclaimers

De berekening die we gemaakt hebben, is gebaseerd op een heleboel aannames. Zo gaan we er vanuit dat 80% van de aanwezigen met de auto komt en gemiddeld honderd kilometer aflegt, en dat de helft van de aanwezigen vlees eet. Daarnaast gaan we uit van het gemiddelde evenement dat bij ons plaatsvindt. Wil je de berekening meer toegespitst op jouw evenement of vergadering? Kijk bijvoorbeeld op co2.myclimate.org om de footprint van jouw event te berekenen, en google eens rond naar wat voor projecten er zijn op het gebied van CO2 compensatie. 

CO2 compensatie is een onderwerp waar ook kritisch naar gekeken kan worden. Redenen hiervoor zijn dat gevolgen pas merkbaar zijn over een langere tijd (bomen moeten groeien), en dat compensatie de motivatie voor vermindering van uitstoot wegneemt. We kijken daarom ook naar manieren om de uitstoot te verminderen, zoals het stimuleren van online events, het verkleinen van ons vleesaanbod en het aanmoedigen van mensen om de fiets te pakken.

Oprichers Pierre en Max van Urban Reef bij een van hun 3D prints die dient als ondergrond en schuilplaats voor verschillende vormen van leven. Deze foto’s komen van de website van Urban Reef.

Overweeg ook eens een online event

Zoals je leest uit onze berekeningen, wordt een groot deel van de CO2 uitstoot van een event of vergadering veroorzaakt tijdens het reizen. Overweeg daarom ook eens om een online-of hybride evenement te organiseren. 

Online events

Vragen? Neem contact op!

Secured By miniOrange